Tworzenie galerii

Twórz galerie

Galerie umożliwiają przechowywanie, organizowanie, udostępnianie i sprzedawanie zdjęć z jednego repozytorium online.

Utwórz galerię

Panel galerii

Aby utworzyć galerię, musisz przejść do Galerii i kliknąć przycisk Dodaj. Pojawi się wyskakujące menu, w którym możesz wpisać tytuł, opis i wybrać typ fotografii. Po wypełnieniu musisz kliknąć przycisk Utwórz.

Dodaj nowe menu galerii

Nowa galeria pojawi się w twoich Galeriach.

Nowa galeria w panelu Galerie

Możesz otworzyć nową galerię, klikając na nią. Zobaczysz, że nowa galeria jest pusta.

Pusta galeria

Aby dodać zdjęcia, musisz kliknąć Dodaj, Dodaj zdjęcia i wybrać miejsce, w którym przechowywane są Twoje zdjęcia. Możesz też dodać zdjęcia bezpośrednio, przeciągając je z folderu i upuszczając w galerii.

Opcje dodawania zdjęć

W prawej kolumnie galerii wyświetlane są ważne informacje, takie jak status galerii, data jej utworzenia, data ostatniego zapisu oraz całkowity rozmiar pliku całej galerii. Zawiera również obraz główny galerii, przyciski Ustawienia i Funkcje, opcję Utwórz produkt z obrazami w galerii i obraz główny. Opcje i informacje w tej kolumnie są aktualizowane przy każdej zmianie, dając Ci pełny przegląd i kontrolę nad zawartością Twojej galerii.

Galeria z obrazami

Utwórz pod-galerię

Oprócz galerii masz możliwość tworzenia podgalerii w ramach galerii. Jest to bardzo przydatne do organizowania zdjęć lub wybierania zdjęć do wysłania do określonych grup osób. Aby utworzyć pod-galerię, kliknij przycisk Dodaj i wybierz opcję Dodaj nową pod-galerię.

Przycisk Dodaj pod-galerię

Pojawi się wyskakujące menu, w którym możesz wpisać tytuł, opis i wybrać typ zdjęcia. Tutaj możesz również aktywować lub dezaktywować opcję automatycznego udostępniania pod-galerii, gdy udostępniana jest galeria główna. Po wypełnieniu musisz kliknąć przycisk Utwórz.

Menu nowej podgalerii

Nowa pod-galeria pojawi się wewnątrz galerii. Możesz otworzyć nową pod-galerię, klikając ją. Zobaczysz, że ta nowa pod-galeria jest pusta. Możesz dodać zdjęcia, klikając przycisk Dodaj, tak jak w przypadku galerii.

Utworzono nową pod-galerię

Możesz też wybrać zdjęcia z głównej galerii, aby umieścić je w podgalerii. Musisz tylko powrócić do głównej galerii, klikając na nią.

Górne menu galerii

Wybierz zdjęcia, które chcesz przenieść do podgalerii. Aby wybrać więcej niż jedno zdjęcie, kliknij pole wyboru Wybierz wiele, a następnie wybierz zdjęcia. Po wybraniu zdjęcia, w prawym menu pojawią się opcje kopiowania, przenoszenia i usuwania. Aby dodać wybrane zdjęcia do podgalerii, wybierz kopiowanie lub przenoszenie, w zależności od potrzeb.

Sortowanie zdjęć i galerii

Po przesłaniu zdjęć do galerii możesz ułożyć je w preferowanej kolejności. Po prostu przeciągnij i upuść zdjęcie w żądane miejsce. Klient zobaczy kolejność, w jakiej ułożyłeś zdjęcia w udostępnionej galerii.

Galerie i podgalerie można również organizować w ten sam sposób. W menu Galerie wybierz galerię i przeciągnij ją w żądane miejsce. Jeśli masz stronę profilową i zdecydujesz się udostępniać galerie z włączoną opcją Publikuj na stronie profilowej, ustawiona tutaj kolejność określi sposób ich wyświetlania na Twoim profilu.

Status galerii

Galerie wyświetlają etykietę informacyjną, dzięki której możesz szybko sprawdzić ich status.
W walidacji: Oznacza to, że zdjęcia przesłane do galerii są obecnie sprawdzane. Status galerii zmieni się automatycznie, gdy zdjęcia zostaną sprawdzone i zatwierdzone.
Prywatne: Oznacza, że galeria i zawarte w niej zdjęcia są widoczne tylko dla Ciebie, właściciela galerii, i nie są dostępne dla innych.
Udostępniona: Oznacza to, że jest ona dostępna dla innych osób w oparciu o konfigurację, którą ustawiłeś w jej Ustawieniach udostępniania. Dostępny jest udostępniony link umożliwiający innym osobom dostęp do galerii i jej przeglądanie. Fotozestaw nie jest przeznaczony do sprzedaży.
Komercyjne: Oznacza, że opcja zezwalania na zamawianie jest włączona. Oznacza to, że zdjęcia w galerii mogą być kupowane zgodnie z cennikiem i konfiguracją, którą ustawiłeś w Ustawieniach sprzedaży.
Dezaktywowane: Oznacza, że galeria nie jest już udostępniana, a zatem nie jest już komercyjna (nawet jeśli była). Galeria jest skutecznie ukryta przed widokiem publicznym.

Status galerii